Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Next Generation EU: Comisia Europeana a propus un plan de redresare economica in valoare de 750 miliarde de euro!

27/05/2020

Comisia Europeana a prezentat in data de 27 mai, o propunere privind un plan major de redresare. Pentru ca redresarea sa fie sustenabila, echilibrata, favorabila incluziunii si echitabila pentru toate statele membre, Comisia Europeana propune crearea unui nou instrument de redresare, Next Generation EU (UE - generatia viitoare), integrat intr-un buget UE puternic, modern si revizuit, pe termen lung. De asemenea, Comisia a prezentat versiunea ajustata a programului sau de lucru pentru 2020, in care se acorda prioritate actiunilor necesare pentru stimularea redresarii Europei.

Instrumentul Next Generation EU, in valoare de 750 de miliarde EUR, precum si majorarile bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, vor aduce capacitatea financiara totala a bugetului UE la 1 850 de miliarde EUR.

Fondurile colectate in cadrul instrumentului Next Generation EU vor fi investite in trei piloni:

  1. Sprijinirea statelor membre pentru a face investitii si reforme
  • Prin noul Mecanism pentru redresare si rezilienta, in valoare de 560 de miliarde EUR, se va oferi sprijin financiar pentru investitiile si reformele ce vor viza, in special, tranzitia catre o societate digitala si verde si rezilienta economiilor nationale.
  • Tinandu-se seama de gravitatea impactului socioeconomic al crizei, in special de nivelul somajului in randul tinerilor si de prosperitatea relativa a statelor membre, pana in 2022 se va aloca o suma suplimentara de 55 miliarde EUR din programele actuale ale politicii de coeziune in cadrul noii initiative REACT-UE.
  • propunere de consolidare a Fondului pentru o tranzitie justa cu pana la 40 de miliarde EUR, pentru a sprijini statele membre in accelerarea tranzitiei catre o neutralitate climatica.
  • consolidare a Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala in valoare de 15 miliarde EUR pentru a sprijini zonele rurale sa faca modificarile structurale necesare in conformitate cu Pactul verde european si sa realizeze obiectivele ambitioase ale strategiei in materie de biodiversitate si ale strategiei „de la ferma la consumator”.
  1. Relansarea economiei UE prin stimularea investitiilor private
  • Noul Instrument de sprijin pentru solvabilitate va mobiliza resurse private pentru a sprijini urgent intreprinderile europene viabile din sectoarele, regiunile si tarile cele mai afectate. Acesta poate fi operational incepand cu 2020 si va avea un buget de 31 de miliarde EUR.
  • Suplimentarea cu 15,3 miliarde EUR a bugetului dedicat InvestEU, programul de investitii emblematic al Europei, in vederea mobilizarii de investitii private in proiecte din intreaga Uniune.
  • Noul Mecanism de investitii strategice, gandit in cadrul InvestEU pentru a genera investitii de pana la 150 de miliarde EUR care sa sporeasca rezilienta sectoarelor strategice, in special a celor legate de tranzitia catre o societate digitala si verde, si lanturile valorice esentiale pe piata interna, datorita unei contributii de 15 miliarde EUR din instrumentul Next Generation EU.
  1. Lectii invatate in urma crizei
  • Noul program in domeniul sanatatii, EU4Health pentru consolidarea securitatii sanitare si pregatirea pentru viitoarele crize din acest domeniu, cu un buget de 9,4 miliarde EUR.
  • 2 miliarde EUR pentru consolidarea rescEU, mecanismul de protectie civila al Uniunii, care va fi extins si consolidat pentru a spori capacitatea Uniunii de a se pregati si a raspunde viitoarelor crize.
  • Suplimentarea cu 94,4 miliarde EUR a programului Orizont Europa, care va fi consolidat pentru a finanta cercetarea vitala in domeniul sanatatii, al rezilientei si al tranzitiei catre o societate digitala si verde.
  • Sprijinirea partenerilor globali ai Europei printr-o suma suplimentara de 16,5 miliarde EUR pentru actiuni externe, inclusiv ajutor umanitar.
  • Alte programe ale UE vor fi consolidate pentru a alinia pe deplin viitorul cadru financiar la nevoile in materie de redresare si la prioritatile strategice. Alte instrumente vor fi consolidate pentru a conferi bugetului UE un plus de flexibilitate si reactivitate.

Este necesar ca, in cadrul Consiliului European, pana in iulie 2020, sa se ajunga rapid la un acord politic cu privire la instrumentul Next Generation EU si la bugetul general al UE pentru perioada 2021-2027, pentru a da un nou dinamism redresarii si a oferi UE un instrument solid de relansare a economiei si de construire a viitorului.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania



Toate stirile »