Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Kick-off Grupuri de lucru RoStartup

12/01/2021

În luna iunie 2020 ADR Nord-Est prin RUBIK HUB, împreună cu Banca Mondială, Comisia Europeană (DG Reform) și Secretariatul General al Guvernului lansează proiectul RoStartup, un proiect ambițios care își propune dezvoltarea unei strategii pe 5 ani a ecosistemului startup din România.

De ce ecosistemul de startup-uri?
Pentru ca startup-urile înseamnă inovație, un model de afaceri replicabil, dezvoltare de produse și servicii cu potențial de creștere foarte mare, ce vizează piața globală. Ecosistemul național startup este încă în dezvoltare, dar România are potențialul de a deveni următorii ani unul din principalele hub-uri de startup-uri din Estul Europei. Dezvoltarea ecosistemului a început organic prin implicarea fondatorilor de startup-uri ce au creat comunității in jurul lor și a ideilor lor inovatoare.

Proiectul a apărut ca răspuns la nevoia de a alinia prioritățile și masurile integrate în programele din următoarea perioada de programare 2021-2017 și asigurarea eficienței politicilor publice din domeniu startup, a viitoarelor scheme de finanțare dar și alocarea de resurse pentru dezvoltare unui mediu antreprenoriale competitiv.

RoStartup nu este un simplu proiect ci o mișcare la nivel național care are scopul de a crea cadrul de dezvoltare pentru ecosistemul startup din Romania oferind posibilitatea de implicare tuturor actorilor și stakeholder-ilor care doresc să își aducă aportul direct. Proiectul a debutat cu o analiza a contextului actual in Romania prin culegerea de date statistice și analiza politicilor actuale cu privire la startup-uri și antrenoriat. De asemenea au fost organizare doua întâlniri cu actori similari din două ecosisteme considerate modele de bună practică în Statele Unite: ecosistemul de la New York și cel de la Boston. Aceste întâlniri ne-au întărit convingere că suntem pe drumul ce bun.

Strategia de dezvoltare a ecosistemului startup din Romania va folosi abordarea de jos în sus implicând actorii importanți din ecosistem. Un prim pas in acest demers este organizare a 7 grupuri de lucru, pe teme importante pentru ecosistem, din care fac parte echipe mixte din mediul public si privat, fondatori de startup-uri, reprezentați ai ministrelor, reprezentați ai organizațiilor suport pentru startup-uri, universități, investitori, reprezentați ai unor fonduri de capital de risc.

Cele 7 teme identificate ca fiind prioritare pentru dezvoltarea ecosistemului sunt: cadrul de reglementare a politicilor în domeniul antreprenoriatului, acces la finanțare, piață, cultura antreprenorială, capitatul uman, Cercetare & Dezvoltare si Inovare, infrastructură și programe suport.

Grupurile de lucru vor debuta astăzi, 12 ianuarie 2020, vor lucra timp de 4 sesiuni iar rezultatul muncii lor vor fi documente de poziție pe fiecare tema in parte. In prima zi vor fi identificate nevoile comunității startup, in cea de a doua zi va fi realizata o analiza SWOT si vor fi definite Viziunea, Misiunea, vor fi creionate documentele de poziție iar în ultima întâlnire, ce va fi comuna, se va analiza impactul documentelor de poziție asupra viitoarelor programe operaționale. După cele 4 sesiuni de lucru, grupurile se vor reuni de doua ori pe luna pana in luna mai 2021.

Mai multe detalii despre RoSTARTUP puteți găsi pe site-ul www.rostartup.com și nu uitați să ne urmăriți pe Facebook https://www.facebook.com/RomanianStartupEcosystemStrategy și LinkedIN https://www.linkedin.com/company/ro-startup/



Toate stirile »